Cabale à Kaboul

Docu

van Dan Alexe

''Er waren eens... de twee laatste joden van Afgahnistan.'' Zabulon en Isaac delen dan wel de binnenplaats van de oude synagoge in Kaboel, ze haten elkaar al tien lange jaren. Isaac woont op het gelijkvloers. Hij leeft van de bescheiden verkoop aan zijn moslimburen van zijn kabbalistische amuletten en andere tovermiddeltjes. Zabulon beheerst vanop zijn balkon de bovenverdieping. Hij versjachert zijn clandestiene wijn aan diezelfde Afghanen. In tegenstelling tot zijn buurman is Zabulon schatrijk, al ziet hij er dan wel weer veel ouder uit dan zijn 50 jaar.
De weinige woorden die ze met elkaar wisselen, leiden steevast tot scheldpartijen en beledigingen. Waarom ze elkaar haten, blijft erg vaag. Het zou stammen uit de tijd van de Taliban, die hun aanwezigheid tolereerde.

Regisseur Dan Alexe zit beurteling bij de twee mannen aan tafel – wat hem de nodige verwijten oplevert van de joodse heren. Alexe bouwt zo een vermakelijke, tragikomische documentaire op, een hedendaagse afspiegeling van de Bijbelse legenden.

GROTE PRIJS - 26è Bilan du Film Ethnographique, Musée de L’Homme, Paris
PRIJS VAN DE JONGE JURY - Visions du Réel, Nyon
GROTE PRIJS ''BIG GOLDEN NANOOK - Documentary Film Festival “Flahertiana” (Russie)
GROTE PRIJS - Festival Astra (Roumanie)

België - 2007 86 min.
Frankrijk -


Productie
Luna blue film, The factory


Scenarist
Dan Alexe


DoP
Dan Alexe


Originele taal
Perzisch


Ondertitles
Nederlands, Frans


Versie
Originele versie


Release:
09 januari 2008


©2023 IMAGINE FILMDISTRIBUTIE NL • Website design by GRAB IT