Donbass

van Sergei Loznitsa

Drama

van Sergei Loznitsa

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een 'praktische handleiding' voor het overleven in zo'n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.


'Another cri de coeur by Sergei Loznitsa that reveals the degradation of civil society in the post-truth era'
Variety


★★★★
'Filled with violence and Orwellian unreality, Sergei Loznitsa’s feverish procession of scenes is handled with steely control'
The Guardian

Met
Valeriu Andriuta, Thorsten Merten, Sergei Kolesov


Duitsland - 2018 121 min.


Productie
2018


Scenarist
Sergei Loznitsa


DoP
Oleg Mutu


Componist
Vladimir Golovnitski


Editor
Danielius Kokanauskis


Originele taal
Oekraïens, Russisch, Engels


Release:
07 februari 2019


© IMAGINE FILMDISTRIBUTIE NL • Website design by GRAB IT